Barnarbete är en del av många importvaror

Barnarbete i Uzbekistan är ingenting som någon vettig människa kan försvara.

Men när Agenda i ett reportage idag tar upp denna fråga och, återigen, sätter lampan i ansiktet på H&M som en stor bov blir det lite för enkelt. När de dessutom frågar deras kunder, som givetvis tycker det är förfärligt, så visar det bara hur ohyggligt dålig koll dessa konsumenter har på omvärlden.

Det finns inget seriöst svenskt företag som med öppna ögon tillåter att barnarbete eller andra oegentligheter förekommer i deras produktion. Det är däremot en helt orimlig tanke att något enda företag skulle kunna garantera vad deras leverantörer med sina underleverantörer har för sig.

Det handlar om att ha ett så bra kontrollnät som möjligt och att agera när någonting uppdagas, exakt så som Borås Wäfveri nu gör när alla inköp av bomull från Uzbekistan stoppas tills vidare.

För att undvika problematiken skulle vi tvingas till det orealistiska,
både för de länder vi pratar om och för oss själva, nämligen att helt
sluta importera därifrån.

Dessutom är det självfallet extremt blåögt av svenska konsumenter att tro att deras billiga klädinköp på H&M och andra butiker skulle vara 100% fria från barnarbete i någon form.

Kulturbloggen uttrycker den relevanta frågan i anslutning till detta: : Är vi beredda att betala mer för de kläder vi köper?

I ett bredare perspektiv än bara textilier får vi nog ställa oss frågan om vi är beredda att betala mer för väldigt många varor vi idag köper till en historiskt sett billig summa.

Relaterat:

Dn Svd svt.se Aftonbladet

Kulturbloggen

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , Intressant.se